20.10.2017 i 27.10.2017 uczniowie gimnazjum z klas II wraz opiekunem Januszem Chomiczem wzięli udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w naszej szkole w ramach projektu „Tradycje łączą pokolenia”. Warsztaty zostały sfinansowane przez Fundację „Krzyżowa ASOS”. Projekt zakładał współpracę między seniorami i juniorami (w tym przypadku uczniami naszego gimnazjum) w celu stworzenia wspólnych potraw z przepisów z lat młodości seniorów. Dania były przygotowane wspólnie przez uczniów i seniorów. W trakcie gotowania i przygotowania tych dań w kuchni seniorzy opowiadali swoje wspomnienia z wałbrzyskich i wcześniejszych lat swojego życia. Młodzi partnerzy w kuchni chętnie słuchali tych ciekawych opowieści i wymieniali się doświadczeniami. Mieli możliwość zapoznania się z najnowszą historią naszego regionu i zapoznania się z ciekawymi przepisami. Wśród seniorów były panie, które przybyły do Wałbrzycha po 1945 roku z Kresów oraz panie z mniejszości niemieckiej urodzone tu w Wałbrzychu i panie, które przybyły z Francji. Wszystkie zakochały się w ziemi wałbrzyskiej i tu założyły swoje rodziny. Spotkanie i wspólne przygotowanie dań z „seniorkami” to możliwość zapoznania się i obcowania z historią kulinarną naszego tak wielonarodowego regionu. Na koniec warsztatów uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły, którzy jeszcze byli w szkole na ostatnich lekcjach piątkowych mogli spróbować i degustować dania i potrawy przygotowane przez panie i uczniów. Na zakończenie warsztatów kulinarnych dyrektor Pani Małgorzata Gałązka wręczyła wszystkim paniom podziękowania i certyfikaty w postaci dyplomów.