Uczniowie klas 0-III po raz kolejny wzięli udział w akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc”. W każdej klasie przeprowadzono cykl zajęć, których finałem była organizacja wspólnego śniadania w poszczególnych oddziałach. Uczniowie przygotowywali kolorowe kanapki, robili sałatki owocowe i pili świeże soki warzywno-owocowe, przygotowane przez rodziców. To wspólne działanie dało wszystkim dużo radości i zwiększyło świadomość dzieci o jedną z głównych zasad zdrowego odżywiania się.
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou.
Jest to program promujący zasady zdrowego odżywiania oraz podnoszenia świadomości roli pierwszego posiłku w diecie dziecka. Nasi uczniowie znają zatrważające dane, jakimi są fakty, że co trzecie polskie dziecko w wieku szkolnym nie je przed lekcjami śniadania. Skutki takiego działania są opłakane: problemy w nauce, tendencja do tycia, rozdrażnienie, kłopoty z koncentracją, nawracające bóle głowy, przemarzanie.
Jakie to szczęście, że nasi uczniowie jedzą śniadanie.
Radosława Stramel – Świteńka