REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU KULINARNEGO
,,SZKOLNE BAKE OFF’’
z dnia 4.11.2016r.
- Konkurs kulinarny ,,Szkolne bake off’’ - najlepsze ciasto w szkole zwany w dalszej części konkursem przygotowany jest przez Organizatora tj. Publiczne Gimnazjum w Starych Bogaczowicach.dla uczniów tego gimnazjum.
- Konkurs odbędzie się od 21.11.2016r. do odwołania.
- Zadanie konkursowe polega na upieczeniu ciasta. Zaleca się, aby ciasto posiadało nazwę własną, przygotowany przepis, opis (skąd pochodzi ten przepis, czy to jest receptura rodzinna?…)
- Pieczenie ciast w grupach zgłoszonych wcześniej odbywać się będzie w ustalone dni w pracowni kulinarnej. Harmonogram pieczenia i pracy będzie wywieszony po zamknięciu zgłoszeń.
- Ciasto powinno mieć wymiary dużej blachy lub tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Można korzystać ze swoich narzędzi i naczyń. Przed podjęciem pracy należy zgłosić opiekunowi o korzystaniu z własnych narzędzi. Celem oceny uczestnicy konkursu winni przygotować ciasto pokrojone w małych kawałkach do degustacji jury. Jury może wspomagać się opinią nauczycieli i pracowników Zespołu Szkół w Starych Bogaczowicach.
- Warunkiem uczestnictwa w Konkursie jest dokonanie zgłoszenia najpóźniej do 16.11.2016r. Zgłoszenia można dokonać poprzez pobranie od opiekuna konkursu karty zgłoszeniowej. Przystępując do konkursu, uczestnik akceptuje regulamin w całości i zobowiązuje się do przestrzegania określonych w nim zasad, jak również potwierdza, iż spełnia wszystkie warunki, które uprawniają go do udziału w Konkursie. Grupy mogą liczyć od 2 do 4 uczniów z jednej klasy. Będą to reprezentanci klas. Dopuszcza się, że może być kilka reprezentantów klas.
- Uczestnictwa w Konkursie, jak i praw i obowiązków z nim związanych, w tym także prawa do żądania wydania nagrody nie można przenosić na inne osoby i podmioty.
- Nagrody: za I miejsce II miejsce i III miejsce, pozostałe grupy otrzymają dyplom i drobne upominki.
- Po upieczeniu ciasto wraz z kartą jest przekazane do degustacji i oceny przez jury.
- Kryteria i zasady oceniania ciast, wypieków zostaną przedstawione uczestnikom po zakończonym zgłoszeniu grup do Konkursu.
- Organizator zastrzega sobie prawo odwołania Konkursu bez podania przyczyn.
- Regulamin niniejszy jest jedynym dokumentem określającym zasady konkursu, będzie również dostępny na stronie internetowej
- Nie dopuszcza się przynoszenia gotowych ciast.
- Zabrania się przynoszenia surowych jaj w skorupkach. Można używać zamienników lub przynieść jajka bez skorupek w pojemniku – wymóg sanepidu
Uczniowie pomagający w prowadzeniu konkursu i zarazem jury uczniowskie to: Bartosz Wodecki i Patrycja Sobotka z Ia, Patrycja Wójcikiewicz Klaudia Rajca z IIIa
Nauczycielskie jury p. Małgorzata Gałązka, p. Janusz Chomicz, p. Agnieszka Wójcikiewicz
wzór karty zgłoszeniowej:
KARTA ZGŁOSZENIA DO
KONKURSU KULINARNEGO
„SZKOLNE BAKE OFF” 2016
Publiczne Gimnazjum
w
Starych Bogaczowicach
GRUPA: (nazwa)…………………………………………………………
L.P |
Nazwisko i Imię |
klasa |
Podpisy |
1 |
|
|
|
2 |
|
|
|
3 |
|
|
|
4 |
|
|
|
Nazwa i opis ciasta
Opiekun i koordynator konkursu p. Janusz Chomicz